Linkity-vinkit: Näin onnistut kausityöntekijöiden työajanseurannassa
29.6.2022


Hellekesä on alkanut ja talon tavat ovat alkaneet tulla tutuiksi kesätyöntekijöille. Maailma täytyisi kuitenkin saada valmiiksi ennen kesälomille jäämistä, ja käytännön asioita on vielä läpikäytävänä yhdessä kesätyöntekijöiden kanssa. Miten voit lähteä hyvillä mielin lomalle?
Opasta ja ohjeista peruskäytännöt
Aloita perusasioista – missä ja miten työntekijä kirjaa itsensä töihin ja töistä pois. Lisäksi käy läpi ainakin seuraavat asiat: kuinka aikaisin tai myöhään työntekijä voi leimata itsensä töihin tulleeksi, mihin aikaan voi lähteä, ja tehdäänkö leimaaminen heti kun astutaan ulko-ovesta sisään, vai esimerkiksi vasta silloin kun työvaatteet on jo vaihdettu päälle. Jos tunteja ei leimata päivittäin, tulee kesätyöntekijälle kertoa, milloin ne on viimeistään leimattava. On myös hyvä kertoa heti alussa, kenelle ja millä tavalla poissaoloista ilmoitetaan.
Tee työajanseuranta tutuksi
Kun peruskäytännöt ovat tulleet tutuiksi, on hyvä näyttää, kuinka työajanseuranta käytännössä toimii. Parhaimmillaan työajanseuranta on hyvin yksinkertaista, olipa käytössä sitten mobiilisovellus tai leimauspääte. Mobiilisovelluksissa on kuitenkin usein paljon muitakin toimintoja, kuin pelkkä sisään- ja ulosleimaus. Siksi voi olla paikallaan käydä läpi työntekijälle hyödylliset ominaisuudet. Esimerkiksi oman tuntipankin tai palkkaliuskan näkeminen sovelluksesta tuo työntekijälle turvaa siitä, että työnantaja tietää työntekijän tunnit ja ottaa huomioon mahdolliset ylityöt ja lisät, kun on sen aika.
Ole selkeä ohjeistuksessa
Kausityöntekijät joutuvat usein sisäistämään paljon tietoa työsuhteen alkuviikoilla. Siksi on hyvä pitää perehdytys selkeänä, ja tarjota kirjalliset ohjeet, joihin voi palata tarvittaessa myöhemmin. Mikäli käytössä on leimauslaite, on hyvä laittaa ohjeet saataville sen viereen. Sovelluksiin taas on usein mahdollista lisätä ohjeita heti aloitusnäyttöön. Kun ohjeet ovat siellä, missä kirjaus tapahtuu, on kirjaukset helppo tehdä oikein. Parhaassa tapauksessa sinun ei tarvitse käyttää tähän aikaa itse lainkaan, vaan voit linkata työntekijälle laitteen toimittajan laatimat ohjeet video- tai PDF-muodossa.
Anna positiivisia porkkanoita
Välillä tuntikirjaukset unohtuvat, varsinkin kun uutta opittavaa on paljon. Yksinkertaiset, positiiviset muistutukset tai palkinnot toimivat usein yllättävän hyvin. Olemme kuulleet tarinoita kahvihuoneen karkkikipoista, saatteella “Ota tästä, kun olet merkinnyt työtunnit tälle kuulle” tai pienistä palkinnoista niille, jotka muistavat merkitä tuntinsa jokaisen työpäivän jälkeen. Näin voidaan välttyä korjaamasta tai lisäilemästä merkintöjä jälkikäteen.
Löydä tapoja motivoida kirjaamiseen
Työpaikan ja järjestelmän tunteminen ja eri muistutuskikat eivät yksin luo motivaatiota työtuntien merkitsemiseen. Kokemus siitä, että työtuntien merkitsemisestä on hyötyä, motivoi ehkä kaikkein parhaiten. Esimerkiksi sovellukset, joista näkee omien työtuntien lisäksi työvuorot, sijaisjärjestelyt ja omat palkat, motivoi käyttöön enemmän kuin pelkkä tuntiseuranta.
Yhtenäinen työajanseuranta- ja palkkajärjestelmä hyödyttää työntekijöitä kausityöntekijästä palkanlaskijaan. Yksi paketti, jota on helppo käyttää on kustannustehokas ja mukava ratkaisu. Tutustu Linkityyn.
Lue lisää blogista


Senaatti-kiinteistöt valitsi Linkityn työajanhallinnan ja palkanlaskennan kumppaniksi
Senaatti-kiinteistöt on valinnut kilpailutuksella Linkityn työajanhallinnan ja palkanlaskennan kumppaniksi. Arvio hankinnan kokonaisarvosta on noin 1.8 miljoonaa euroa. Lue lisää artikkelista!
Lue lisää »


Linkitylle 61 % kasvu käyttäjämäärissä ja 600 parannusta vuonna 2022
Vuonna 2022 Linkityn aktiivisten käyttäjien määrä kasvoi 62 %, samalla ohjelmaan tuli vuoden aikana 10 päivitystä ja yli 600 parannusta ilman käyttökatkoja.
Lue lisää »


Suomalaisen työn liitto on myöntänyt Linkitylle Avainlippu-merkin
Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Linkitylle Avainlippu-tunnuksen osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle.
Lue lisää »