Työaikapankki.Linkityllä

Helppo tuntipankki – Näin otat mobiilin tuntipankin käyttöön

Mikä on tuntipankki?

Vuoden 2020 työaikalain muutoksen vuoksi tuntipankit voidaan nyt ottaa käyttöön kaikilla työpaikoilla. Tuntipankin yleisin periaate on, että ylimääräiset työtunnit tallentuvat plussana, jolloin työntekijä voi myöhemmin käyttää työtunteja palkallisena vapaa-aikana. Käytännössä se voi näyttää tältä: Työntekijä tekee pidemmän päivän maanantaina ja lopettaa työt perjantaina normaalia aikaisemmin. Ellei tuntien seurantaa ole sähköistetty, työntekijä tai johto kirjaa tunnit käsin.

Nykyään monet työntekijät odottavat työnantajalta joustoa työajoissa ja tuntipankki on siihen oiva väline. Näin myös henkilöstöhallinto tehostuu, sillä voitte painottaa työpanosta ruuhka-ajalle ja keventää sitä aikana jolloin työtä on vähemmän. Lisäksi parannatte näin työntekijöiden työn ja vapaa-ajan tasapainoa ja työtyytyväisyys kasvaa.

Kun otat tuntipankin käyttöön..

Suunnittele pelisäännöt yhdessä työntekijöiden kanssa ✅

Työnantajan ja työntekijöiden välisen kommunikoinnin täytyy olla avointa, jotta joustava tuntien keräys toimii. Ennen sen käyttöön ottamista tulisi teidän luoda molemmille osapuolille selkeä käsitys siitä, milloin tuntipankin työtunteja voi vaihtaa vapaaksi, kuka pitää niistä kirjaa, miten toimitaan poikkeusten kohdalla kuten pankin miinukselle mennessä ja kuinka paljon saldot saavat olla plussalla.

Tee käytöstä helppoa

Jotta tuntipankki on hyödyllinen, tulee teidän tehdä työtuntien kirjaamisesta sekä tulkinnasta helppoa. Mikäli prosessi vaatii runsaasti manuaalista työtä joko työntekijältä tai johdolta, vaarana on että tuntisaldo ei ole lopulta kenenkään tiedossa ja jää kiireen keskellä käyttämättä. Siispä tuntipankin käyttö tulisi tehdä mahdollisimman helpoksi ottamalla käyttöön mm. viikottain/kuukausittain täytettävä taulukko tai järjestelmä joka kirjaa tunnit automaattisesti.

Varmista, että tuntiseuranta on kunnossa

Työtuntipankin pohjana toimii sujuva sekä tarkka tuntiseuranta, minkä ansiosta tunnit merkitään oikein. Mikäli seuranta tapahtuu manuaalisesti ja siihen kuluu runsaasti aikaa, voi saldojen kerääminen olla enemmänkin ylimääräinen riesa, kuin mahdollisuus joustavampaan työhön. Jos haluatte kokea tuntipankin hyödyt, mutta seuranta tapahtuu vielä manuaalisesti, olisi nyt hyvä hetki harkita järjestelmän käyttöä.

Joustava seuranta mobiilissa tai päätteessä

Tuntipankki voi olla yrityksellenne todellinen valttikortti työtyytyväisyyden ja ruuhka-aikojen miehityksen parantamiseen. Meillä on tarjota järjestelmä, jossa yhdistyy niin tuntipankkien seuranta, kuin laskutus ja palkat. Antamalla järjestelmän tehdä työn puolestanne niin teidän, kuin työnjohtajien työ helpottuu ja manuaalisen työn kustannukset minimoituvat.